مصاحبه اختصاصي سايت قره‌مليك با دكتر يوسف پاكنژاد قراملكي

محمد تدين قراملكي

 

يكي از گروههاي فعال و دلسوز جامعه كه ادامه حيات مردم وابستگي مستقيم به فعاليت آنها دارد، قشر دلسوز و زحمتكش پزشكها هستند كه با تلاش خود همواره پاسبان سلامتي و بهداشت جامعه ميباشند. وظيفه خود دانستيم به سراغ يكي از حاذقترين و دلسوزترين و مردمي‌ترين پزشكهاي منطقه رفته مصابحه‌اي با ايشان انجام دهيم. براي روز جمعه 22 شهريور سال 87  وقت گرفته ايم.

وقتي وارد مطب دكتر يوسف پاكنژاد قراملكي مي‌شويم نوشته‌اي روي ديوار توجهمان را جلب مي‌كند:

 «در اين مطب پرداخات ويزيت اختياري است

وارد اتاق مي‌شويم. دكتر پاكنژاد با كرامت و گشاده‌رويي هميشگي ما را مي‌پذيرند. ما نيز بجهت اينكه از وقت كمال استفاده را بنماييم بعد از تشكر از اينكه ما را قابل دانسته وقتشان را در اختيار ما نهاده اند، شروع به پرسيدن سؤالاتمان ميكنيم.

 

س: جناب آقاي دكتر پاكنژاد لطفاً مختصري از بيوگرافي خود را بيان فرماييد.

دكتر پاكنژاد: در سال 1348 در قره‌مليك تبريز بدنيا آمده‌ام و تحصيلات ابتدايي را در مدسه باهنر همينجا سپري نمودم. بدليل برخي مسائل، دوره راهنمايي و دبيرستان را در جلفا ادامه تحصيل دادم. در سال 1367 وارد دانشگاه اروميه شده و در سال 1374 از دانشگاه تبريز فارغ‌التحصيل شدم.

بعد از دانشگاه، تا سال 76 در شهرستان سراب به طبابت پرداختم. از سال 76 به تبريز آمده تا سال 80 در بهداري قره‌مليك در خدمت مردم قره‌مليك بودم. از سال 80 نيز  در خدمت مردم اسكو هستم و بعد از ظهرها در مطب خصوصي در قره‌مليك به طبابت مي‌پردازم.

 

س: آقاي دكتر چون سايت ما مربوط به قره‌مليك ميباشد لطفاً بفرماييد در قره‌مليك روزانه چند نفر  جهت معاينه مراجعه ميكنند و اكثراً چه قشري هستند؟

دكتر پاكنژاد: در چند ساعتي كه من روزانه در خدمت اهالي محترم هستم حدود 25 نفر جهت درمان مراجعه ميكنند كه 80 درصد آنها كودكان و خانمها هستند و 20 درصد نيز آقايان ميباشند.

 

س: آقاي دكتر با توجه به سابقه چند ساله شما در قره‌مليك، بفرماييد شايعترين بيماريهاي اينجا چه بيماريهايي هستند؟

دكتر پاكنژاد: سؤال سازنده‌اي كرديد. متأسفانه اكثر مراجعه كنندگان از ناراحتي اعصاب و روان رنج ميبرند. دومين بيماري شايعي كه وجود دارد حساسيت به مواد غذايي و در درجه سوم ناراحتيهاي گوارشي است.

 

س: بنظر شما دليل اين بيماريها چه ميتواند باشد؟

دكتر پاكنژاد: عامل اصلي بيماريهاي حساسيتي و گوارشي آلودگي محيط و هوا و  تغذيه نامناسب است.

 

س: با توجه به بيانات شما خواستيم بدانيم بهداشت و موقعيت پزشكي قره‌مليك در چه وضعيتي قرار دارد؟

دكتر پاكنژاد: واقعيت اين است كه مقوله بهداشت نه در محله ما بلكه در كشور ما با دنيا متفاوت است. ملل توسعه يافته جهان اهميت و انرژي زيادي براي پيشگيري مصرف ميكنند. ولي بر عكس در كشور ما تا كسي با مشكل محسوسي مواجه نشده به پزشك مراجعه نميكند كه اين، مشكلات عديده‌اي را باعث ميشود.

در مورد سابقه پزشكي محله بايد بگويم كه اولين مطبي كه در قره‌مليك شروع به خدمت به مردم كرد توسط دكتر آوانسيان در دهه 20 داير شد و اولين بهداري رسمي قره‌مليك در سال 46 يا 47 شروع بكار كرد.

با اين سابقه و قدمت پزشكي و بهداشتي، توجه لازم و شاياني به امر بهداشت قره‌مليك نميشود و اين برميگردد به عدم اطلاع كافي سياسيون از وضعيت بهداشت قره‌مليك.

 متأسفانه مشكلات عديده‌ بهداشتي قره‌مليك را در ميان گرفته‌اند كه اساسيترين آنها را ميتوان چنين نام برد:

1. سرازير شدن فاضلاب شهري به زمينهاي مزروعي قره‌مليك كه كشاورزان و مردم را با خطر جدي مواجه ميكند.

2. وجود كارخانجات آلوده كننده هوا و دفع نامناسب فاضلاب و مواد شيميايي آنهاست كه اثرات مخرب و غير قابل جبران بر سلامت اهالي منطقه دارد. از جمله اثرات محسوس اين آلودگيها كاهش ضريب هوشي و ناتوناييهاي جسمي اهالي منطقه ميباشد.

 

س: آقاي دكتر لطفاً مسائلي را كه لازم ميدانستيد مطرح شوند ولي ما نپرسيديم، بيان فرماييد.

دكتر پاكنژاد: مسأله‌اي كه بايد مد نظر همه باشد اين است كه راهي براي توسعه و آباداني قره‌مليك پيدا كنيم و مشكلاتي را كه براحتي قابل حل است  از سر راه توسعه و پيشرفت برداريم. در قدم اول ميتوان اين مشكلات را شمرد:

1. نبود عزم و برنامه جامع براي توسعه قره‌مليك

2. مشكلات ناشي از  حاشيه‌نشيني و تزايد روزافزون آن

3. در بن‌بست واقع شدن قره‌مليك

خروج و فرار انديشمندان و اغنياء از يك طرف و مهاجرت افراد غير بومي و حاشيه‌نشين از طرف ديگر فرهنگ قره‌مليك را دچار بحران شديدي نموده كه بايد هر چه زودتر چاره‌اي براي آن انديشيده شود.

 

س: آقاي دكتر پاكنژاد از اينكه وقت گرانبهايتان را در اختيار سايت قره‌مليك گذاشتيد سپاسگذاريم و اميدواريم اهالي قره‌مليك با اتحاد بيشتر راه چاره‌اي براي اين مشكلات پيدا نمايند.

دكتر پاكنژاد: من نيز  تشكر ميكنم و براي سايت قره‌مليك موفقيت روز افزون را  از خداوند ميخواهم.